مدتهاست که آب میوه ها، در یخچال ها و رستوران های سراسر جهان سرو می شود. به ویژه برای سال هاست که آب پرتقال بهعنوان بخشی از یک صبحانه ی متعادل در رسانه ها تبلیغ میشود و در کنار دیگر غذاهای اصلی صبحگاهی به تصویر کشیده میشود. اما با تغییر اولویتهای تغذیهای و توجه بیشتر افراد به میزان مصرف کالری و قند، پزشکان و متخصصان تغذیه آب میوهها را به عنوان نوشیدنی هایی با قند و کالری بالا میبینند که باید در حد اعتدال مصرف شوند.
بسیاری از آب میوه ها تقریباً به اندازه نوشابه کالری دارند، و تحقیقات هاروارد نشان داد که بدن ما قند طبیعی موجود در آبمیوه را به همان روشی که قند اضافه شده در نوشابه دارد، متابولیزه می کند. با توجه به اینکه مصرف زیاد شکر با اضافه وزن، افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2، بیماری های قلبی عروقی و کاهش طول عمر مرتبط میباشد، این یک واقعیت نگران کننده است. شایان ذکر است که تفاوت بین نوشیدن آبمیوه های 100% طبیعی با نوشیدنی های شیرین شده با شکر که به شکل آبمیوه در بازار هستند، بسیار مهم است – اولی دارای مزایای سلامتی از جمله ویتامین های ضروری است، در حالی که دومی فوایدی برای سلامتی ندارد.
حقیقت اصلی در مورد آبمیوه
سارا روون، متخصص تغذیه، میگوید: آب میوهها منبع بسیار فشرده ای از قند هستند. در حالی که خوردن سه عدد سیب در یک وعده دشوار میباشد، نوشیدن یک فنجان (یا بیشتر) آب سیب در یک زمان کوتاه بسیار آسان است. او می افزاید: مصرف بیش از حد قند می تواند منجر به مشکلات مرتبط با سلامتی مانند افزایش وزن و دیابت شود.
مسئله دیگر این است که آبِ میوه ها و سبزیجات فیبر خود را از دست میدهند. خانم روون میگوید: در کنار بسیاری از فواید دیگر، فیبر به هضم غذا کمک میکند، ما را سیر نگه میدارد و سلامت روده و ایمنی بدن را ارتقا میدهد،. زمانی که مصرف میوه ها و سبزیجات را به شکل کاملشان، با آب میوه وآب سبزیجات جایگزین می کنیم، تمام این فیبر مفید را از دست می دهیم.. بدون فیبر کافی، قند خون به سرعت بالا میرود و سپس سقوط میکند، که باعث میشود ما هوس مصرف قند بیشتری کنیم.
اگر قرار است آبمیوه بنوشید، خانم روون پیشنهاد می کند به جای آبمیوه ای که در فروشگاه خریداری می کنید، آبمیوه تازه بنوشی. او اشاره میکند: «بسیاری از آب میوه های بسته بندی شده موجود در فروشگاه های مواد غذایی، علاوه بر قندهای طبیعی که در میوه ها وجود دارد، قند اضافه شده نیز دارند. او پیشنهاد می کند هنگام تهیه آبمیوه در خانه یا خرید آبمیوه تازه، بیشتر از سبزیجات استفاده کنید که میزان کل قند دریافتی بدن را کاهش میدهد.
جایگزین های سالم
اگر هوس طعم تازه و شیرین میوه را دارید، میوه ها را به صورت کامل بخورید. خانم روون می گوید: میوه ها سرشار از مواد مغذی مفیدی مانند فیبر، آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها و مواد معدنی هستند. اسموتی ها نیز گزینه بسیار خوبی هستند. از آنجایی که آنها از ترکیب میوه ها و سبزیجات کامل تهیه می شوند، فیبر دست نخورده باقی می ماند، بنابراین شما از فواید سلامتی آن بهره مند می شوید. (البته، آب همیشه انتخاب هوشمندانه ای است، بنابراین مطمئن شوید که مقدار زیادی آب مصرف کنید و آب مورد نیاز بدنتان را با آبمیوه یا سایر نوشیدنی های شیرین جایگزین نکنید.)
نتیجه گیری
مصرف آبمیوه می تواند بخشی از یک رژیم غذایی باشد، اما باید در حد اعتدال مصرف شود. مطالعات هاروارد که در بالا نیز به آن اشاره شد، می گوید افرادی که مایل به کنترل وزن خود هستند، به ویژه، باید مصرف آب میوه را متعادل کنند. اگر آبمیوه می نوشید، سعی کنید به جای میوه ها روی سبزیجات تمرکز کنید. حتی بهتر از آن، اسموتی ها هستند یا اینکه میوه یا سبزیجات را کامل بخورید، هر دو گزینه فیبر مورد نیاز شما را تامین می کند و می تواند به شما در کاهش مصرف قند کمک کند.